PNG מיגון charcoat

איזור תעשיה כפר חסידים

תוכנית בטיחות אש: כך תעשו את זה נכון!

נתונים מטרידים הנוגעים למספר הדליקות וההצתות המתרחשות מדי שנה בישראל מסיבות שונות,
עוררו דאגה רבה בקרב הרשויות האמונות על בטיחות הציבור ולכן בוצעו תוכנית בטיחות באש. נראה כי הדאגה אכן מוצדקת: קיימת בעייתיות במבנים מסחריים ותעשייתיים, במשרדים ועסקים המכילים כמות רבה של אזרחים. מקומות אלה מצויים פוטנציאלית בסכנה גדולה יותר בעת שריפה, זאת מפאת הצפיפות. כדי להימנע מאסון הכרוך חלילה בדליקה הניצתת במבנה הומה אדם, החל משנת 2008 עודכנו תקנות תכנון ובנייה רשמיות שביססו את התוכנית לבטיחות אש כקריטית בכל הנוגע למיגון והצלה.

היערכות מוקדמת הכוללת את שינון חוקי תכנית בטיחות האש שנועדה כדי למזער נזקים ולהציל חיי אדם היא כמעט בגדר חובה, לכן קראו בקפידה ושמרו היטב על החוקים ועל משנה זהירות!

תוכנית בטיחות באש – הוראות בטיחות אש במרחב הציבורי

ההנחיות לתוכנית בטיחות ומיגון אש במרחב הציבורי מתחלקות לשלוש קבוצות: למטיילים בחיק הטבע, למפעילים זיקוקי דינור ולמתקהלים במקומות ציבוריים.

  1. הוראות למטיילים בחיק הטבע – הימנעו מכל התנהגות רשלנית העלולה לגרום לשריפה, בעיקר בעת הדלקת מדורה. העדיפו להקים את המדורה על שטח חולי ופתוח ולא בשטח מלא צמחים ועשביה. אל תדליקו מדורה בקרבת עצים או שיחים, ושמרו על מרחק של כ-100 מטרים לפחות מכל צמחייה בעת הדלקת המדורה.

כבו את האש בסיום האירוע באמצעות מים, וכסו את שאריותיה בשכבת אדמה עבה ככל האפשר.

זכרו כי אין לקפוץ לעולם ובשום אופן מעל האש או להשאירה דולקת ללא השגחה. והכי חשוב: אם קרה מקרה ופיסת בגד על גופכם הוצתה, התגלגלו על האדמה עד לכיבוי מוחלט. אל תרוצו מאחר ותנועת הריצה תלבה את הלהבות. אם על אף השמירה על התוכנית לבטיחות ומיגון אש – פרצה דליקה, חייגו מיד 102 מכל טלפון והזעיקו את מכבי האש! נסו לתאר באופן המדויק ביותר היכן מתרחשת השריפה והתרחקו ממנה עד למרחק בטוח.

  1. הוראות בטיחות למפעילי זיקוקים בשטח פתוח – כיום, מתקיים פיקוח על כל מפעילי הזיקוקים על ידי הרשויות. כל מפעילי הזיקוקים זקוקים לתעודת תקפה ומורשית מטעם משרד הכלכלה, חשוב לציין כי קיימות תקנות להפעלת זיקוקי דינור הן בשטחים פתוחים והן בשטחים סגורים.

על מפעילי הזיקוקים להיות בקיאים בתקנות ולפעול על פיהם בכל עת. אין להפעיל זיקוקים מעל גגות מבנים במידה ואין בנמצא אישור מהנדס לעמידות גג המבנה המתאים לסוג הזיקוקים המופעל. כמו כן, יש לשמור בקרבת מקום 2 מטפים תקניים, מחבט ודלי מלא מים.

במקרים מסוימים יידרש גם רכב כיבוי בסביבה. הפעלת זיקוקים אינה עניין של מה בכך והיא דורשת הסמכה ושמירה קפדנית על כללי הבטיחות. זכרו כי הנזק עשוי להיות אדיר עד לאובדן בנפש. אל תקלו ראש בשמירה על הסובבים אתכם ועל רכושם.

  1. הנחיות בטיחות אש במקום הומה אדם – במידה ופרצה שריפה או נשמעה אזעקה המבשרת על עשן או אש בבניין, צאו באופן רגוע ושקול מהמקום והתרחקו ממנו כדי לאפשר לאחרים לצאת ולמכבי האש להיכנס. אל תשתמשו במעליות, אלא ביציאה הקרובה ביותר אליכם.

דרישות מכון התקנים הישראלי וראשות כבאות והצלה

על פי דרישות מכון התקנים הישראלי וראשות הכבאות, יש לבצע איטום מעברי אש באופן תקני, לאטום את כל הפתחים המצויים באזור המוגדר כ"אזור אש" על מנת למנוע מעבר של עשן ולהבות, ולאפשר עמידות והגנה מאש לכ-120 דקות.

האיטום נעשה עבור מערכות שונות כמו אינסטלציה וחשמל החוצות את אזור האש ומגבירות את הסכנה הנשקפת לציבור. האיטום נעשה באמצעות חומרים מעכבי בעירה ותפקידם הוא לעכב את התפשטות האש. כך גם פועל מנגנון של איטום אש פאסיבי: מטרתו היא לבודד באמצעים כימיים את אזורי הדליקה ליחידות המאפשרות למכבי האש ויחידות החילוץ להרוויח זמן יקר ולחלץ יותר אנשים, ובראשיתם כאלו הזקוקים לסיוע רפואי מיידי.

איטום אש פאסיבי נעשה מראש בנקודות המועדות לפורענות שנבחרו בקפידה על ידי יועץ בטיחות מוסמך ובכפוף לתקנות מכבי האש, עוד בעת הקמת המבנה.

בטיחות ומיגון אש מעל הכל!

למרות כל האמור לעיל, אש היא דבר שימושי וגילויה ללא ספק הקל על חיי האדם המודרני, יחד עם זאת, היא אינה משחק. הסכנה תמיד מרחפת מעל ראשינו לצד שלל יתרונותיה. אנא מכם, זכרו לגלות ערנות מתמדת ושמרו על עצמכם ועל יקיריכם, בסופו של יום – זהו הדבר הכי חשוב!

מלאו את הפרטים
ונשמח לעמוד לרשותכם

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם