PNG מיגון charcoat

איזור תעשיה כפר חסידים

מהו תקן ממ"ד פיקוד העורף למרחב מוגן תקני?

החיים במזרח התיכון, מחייבים אמצעי זהירות. אחר מהם הוא הממ"ד, שכיום חובה לשבץ בכל בית ומוסד ציבורי. מהו תקן ממ"ד פיקוד העורף למרחב מוגן תקני ומה הכללים שלו? כל התשובות בהמשך!

פעם היו כאן רק המקלטים. ספונים מתחת לאדמה אמנם, אך משותפים לדיירי בניין שלם, מחייבים ירידה חפוזה ומסוכנת במדרגות ולרוב זנוחים ומעופשים.

בשנת 1992, בעקבות מלחמת המפרץ, נקבע שהמרחב המוגן צריך להיות נגיש יותר וכך הגיח לעולם הממ"ד (מרחב מוגן דירתי), הממ"ק (מרחב מוגן קומתי) והממ"מ (מרחב מוגן מוסדי).

מרחב מוגן תקני המשמש כחדר לכל דבר, אם בדירה, בקומת מגורים בבניין משותף, או בתוך מוסד ציבורי – מהווה חלופה נוחה ואפקטיבית למקלט, מאחר שזמן ההגעה אליו קצר ורמת התחזוקה שלו גבוהה.

למרחב המוגן הביתי יש גם יתרון פסיכולוגי, מאחר שבני הבית, בעיקר הילדים, יכולים לחוש בטוחים יותר בשעת חירום, בחדר המוכר ובסביבה הידידותית.

כדי שהממ"ד ימלא את תפקידו בשעת הצורך, חשוב לבנות אותו בהתאם לתקן ממ"ד פיקוד העורף ואין לערוך בו שינויים המנוגדים לתקנות. ברכישת דירת מגורים חדשה מקבלן, יש לוודא, כחלק מהבדיקה ההכרחית לשלילת ליקויי בנייה, גם את התאמתו של הממ"ד לתקן פיקוד העורף.

מרחב מוגן תקני דירתי

מרחב מוגן תקני, הוא כזה העומד בתקן ממ"ד פיקוד העורף, המתעדכן אחת לתקופה וקובע כמה כללים:

  • גודל החדר – גודל הממ"ד נטו, כלומר ללא הקירות, לא יכול להיות קטן מ-9 מ"ר. גובהו צריך לעמוד על 2.5-2.8 מטר ורוחבו, לפחות 1.60 מטר. המרחב המוקצה לכל אדם השוהה בחדר, צריך להשתרע על 1.25 מ"ר לפחות.
  • עובי הקירות – עובי קירותיו החיצוניים של הממ"ד (אסור שיהיו יותר משניים כאלה), צריך לעמוד על 25 ס"מ. הקירות הפנימיים, צריכים להיות עשויים בטון מזוין בעובי 20 ס"מ לפחות. חיפוי הקירות הפנימי, אם טיח או גבס, נדרש לעמוד בתקן 5075.
  • דלת הדף – דלת הממ"ד, צריכה להיות אטומה בפני חדירת גזים ועמידה בפני פגיעות הדף ורסיסים. הדלת חייבת להיפתח כלפי חוץ ולהיות מותקנת במפלס הנמוך מעט מזה של רצפת החדר, לצורך בלימה בזמן פיצוץ.
  • חלון הדף – חלון הממ"ד חייב לכלול מגן חיצוני מפלדה, הנפתח כלפי חוץ ונועד למנוע חדירת הדף ורסיסים וחלון זכוכית פנימי, המשמש עבור איטום אש ואיטום בפני גזים.
  • מערכת סינון אוויר – החל משנת 2010, קבלת אישור מפיקוד העורף לבניית ממ"ד, מחייבת התקנת מערכת סינון אוויר להגנה ממתקפה כימית וביולוגית, על פי תקן ישראלי 4570 וכן מערכות כיבוי אש.
  • חיבורי חשמל – על פי תקן ממ"ד פיקוד העורף, במרחב המוגן צריכים להיות חיבורים לחשמל ולטלוויזיה וכן תאורה פלואורסנטית חסינת מים.
  • צנרת לתשתיות – החל משנת 2002, חובה להתקין מעברי צנרת ל תשתיות גז, מיזוג אוויר ואינסטלציה, אל תוך הממ"ד. מזגן מותר להתקין רק על קיר פנימי של המרחב המוגן. מעבר הצנרת לקיר, צריך להיאטם בעזרי אטימה המאושרים על ידי פיקוד העורף.
  • ציוד תקני – ברכישת אבזור לממ"ד, חובה לבדוק היטב את מידת תקינותו. המוצרים הנלווים למרחב מוגן תקני, כמו חלונות ודלתות חסיני הדף, מערכת לסינון אוויר וכד', חייבים לעמוד בתקן מכון התקנים הישראלי ובתקן ממ"ד פיקוד העורף.

מרחב מוגן קומתי (ממ"ק)

מרחב מוגן קומתי, הוא פתרון לבתים משותפים ואמור לשרת עד 4 יחידות דיור, באותה הקומה. גם הממ"ק הוא קוביית בטון מזוין, שקירותיה יורדים עד ליסודות הבניין. שטחו הפנימי ללא הקירות, אמור לכלול 5 מ"ר לכל יחידת דיור. גובה החדר צריך להיות 2.5- 2.8 מטר ורוחבו 1.80 מטר לפחות.

גם הממ"ק צריך לכלול דלת הדף הנפתחת כלפי חוץ, פתח חילוץ, נקודות לחשמל, טלפון וטלוויזיה, תאורה קבועה ותאורת חירום אוטומטית. גם כאן, כמו במרחב המוגן הביתי, חובה להתקין מעברים לצנרת של מיזוג אוויר וגם אינסטלציה וכן מערכת סינון אוויר, על פי תקן ישראלי 4570.

תקן ממ"ד – מרחב מוגן מוסדי (ממ"מ)

מרחב מוגן זמין הוא כיום חובה גם בכל מוסד ציבורי, מרכז מסחרי, מפעל, או בניין משרדים ומכונה מרחב מוגן מוסדי. גם הממ"מ בנוי בטון מזוין וקירות היורדים עד יסודות המבנה, להקניית חוזק וגם הוא אמור להכיל את כל הפונקציות הנזכרות לעיל, לרבות אמצעים של מיגון אש.  

מלאו את הפרטים
ונשמח לעמוד לרשותכם

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם